LEPILO ZA DEMIT FASADU

Osnovu demit fasade čini stiropor različitih debljina (od 5 cm do 8 cm). On se lepi na podlogu odgovarajućim lepkovima za stiropor. Izuzetno je važan način nanošenja lepila na stiropor ploče. Lepilo se nanosi na ivice ploča kako bi se postigao efekat izolovane vazdušne komore. Ako se lepak ne nanese dobro dolazi do problema sa kondenzom i oslabljenom izolacijom a i vek trajanja fasade se smanjuje. Cena kvalitetnog lepka za fasadu iznosi oko 1,1 evra/m2 a potrošnja lepka je od 8-10 kg/m2. Kvalitetan lepak sa elastičnim svojstvima je garant da se na fasadi neće pojaviti pukotine.

STIROPOR ZA DEMIT FASADU

Poznat proizvođač stiropora je Austrotherm koji nude dve debljine ploča: od 5 i od 8 cm. Orijentaciona cena metra kvadratnog stiropora od 5 cm je oko 1,7 evra/m2 dok je za 8 cm potrebno izdvojiti oko 2,7 evra/m2. Danas u Srbiji je uobičajeno da se za fasadu koristi „fasadna petica“ t.j. stiropor debljine 5 cm. Međutim, posmatrajući evropske kriterijume u zemljama koje se nalaze u istim klimatskim zonama kao što su Nemačka, Francuska i Slovenija, samo stiropor debljine 8 cm ispunjava kriterijume koeficijenta prolaza toplote.

 

Naš projekat

MREŽICA ZA DEMIT FASADU

Na ovako obloženu fasadu se postavlja zaštitna mrežica. Spojevi dve mrežice se rade sa oko 10% preklopa te je potrebno u startu nabaviti 10% više u odnosu na površinu fasade. Orijentaciona cena mrežice jeste oko 0,25 evra/m2.

ZAVRŠNI SLOJ ZA DEMIT FASADU

Površina se gletuje podlogom za završni sloj. Na kraju se radi završni sloj koji mogu biti u različitim bojama i teksturama. Završni malter mora imati UV stabilizator koji će garantovati postojanost nijanse dugi niz godina.

SAVET MAJSTORA ĐURE: “Preporučujem upotrebu bavalita kao završnog sloja jer ovaj material popunjava eventualne neravnine. Ukoliko se podloga gletuje pa boji i minimalne neravnine ili pukotine će biti naglašene. Takođe, usled sleganja objekta tokom vremena spojevi stiropora će se početi videti.”

Na domaćem tržištu postoje veliki broj zastupnika materijala za demit fasadu. Neki od njih su Bekament, Austrotherm…  Ono šta je najbitinje jeste da materijal poseduje atest i pisanu garanciju. Samo tako ćete biti sigurni da ste odabrali dobar materijal.

Posebna pažnja se poklanja obradi lukova, rubova i drugih površina, koje zahtevaju dodatnu obradu. Na ovim mestima pored mrežica i tipli za obradu rubova, lukova i drugih zahtevnih površina se koriste namenski profili.

ZAINTERESOVANI STE ZA DEMIT FASADU?